Jaarlijks zijn ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen (65+) slachtoffer van ouderenmishandeling, zoals lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling. Ouderenmishandeling komt overal voor, ook bij jou in de buurt. Vandaag 15 juni is het de Internationale dag tegen ouderenmishandeling en wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het geweld tegen ouderen. Want het houdt niet op, totdat je iets doet.
We vragen aandacht voor ouderenmishandeling, zoals lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling. Juist nu ouderen minder sociale contacten hebben door corona, is het nóg belangrijker te letten op je oudere moeder, buurman of tante. Help je mee?
Het echtpaar Meijer* kwam in actie toen ze ouderenmishandeling vermoedden bij hun buurvrouw. “Onze buurvrouw was afhankelijk van de zorg van een huisvriend, maar die liet haar aan haar lot over. Hij deed geen boodschappen voor haar, bijna al haar kleding was kapot, het huis was vies. Ondertussen gebruikte de mantelzorger wél haar pinpas. Onze buurvrouw liep steeds vaker verward over de gang. We maakten ons zorgen en knoopten een gesprekje aan met de thuiszorgmedewerker die bij onze buurvrouw langskwam. De thuiszorgmedewerker was blij dat we haar aanspraken. Het was haar ook opgevallen. Doordat wij onze zorgen deelden, kreeg de thuiszorgmedewerker beter zicht op hoe slecht het eigenlijk ging met onze buurvrouw. Uiteindelijk is contact opgenomen met Veilig Thuis. Daarna kreeg onze buurvrouw de zorg die ze nodig had.”
*De naam van het echtpaar is uit privacyoverwegingen gefingeerd.
Vermoed jij ouderenmishandeling? Dit is wat je kunt doen.
- Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling, zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden of hoe de oudere bijvoorbeeld reageert op de vermoedelijke pleger. Is het eenmalig of komt het langere tijd achter elkaar voor?
- Praat over je zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger. Misschien herkent de ander deze signalen ook.
- Praat met de oudere. Een simpel praatje is soms al voldoende om de oudere te laten weten dat je er voor hem/haar bent en dat hij/zij niet alleen is.
- Praat met de vermoedelijke pleger. Stel open vragen, bijvoorbeeld, hoe gaat het met de verdeling van zorgtaken?
- Je kunt altijd gratis bellen met een Veilig Thuis medewerker via 0800 2000 of chatten. Dit kan ook anoniem. Als jij de situatie beschrijft, kunnen de hulpverleners je advies geven over wat jij kunt doen en hoe zij je kunnen helpen.
Wat kun je doen als professional?
Veilig Thuis Friesland heeft een flyer gemaakt met acht tips met wat jij kunt doen om ouderenmishandeling te stoppen. Van het volgen van een training tot het bekijken van een video of het lezen van een boek. Bekijk hier de flyer.
Meer tips vind je op de pagina over ouderenmishandeling of op www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl
Radio interview met Jacobien Lugtenborg: Ouderenmishandeling in Friesland neemt toe, het is nog maar een topje van de ijsberg. (bron: Omrop Fryslân)