Regiecentrum Bescherming en Veiligheid (Regiecentrum) en Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Daarmee bezegelen ze de plannen om samen hun dienstverlening en expertise naar een hoger niveau tillen. De eerste stappen in deze verhoogde samenwerking worden al gezet.

Veiligheid en verslavingszorg

De samenwerkingsovereenkomst komt voort uit de overeenkomsten in doelgroep en doelstellingen van beide organisaties. Het Regiecentrum bestaat uit de onderdelen Veilig Thuis Friesland en Jeugd- en Gezinsbescherming en werkt vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een goed en veilig leven zonder geweld. Ze richten zich daarbij op het hele gezin, het ‘systeem’.

Ook voor VNN is het een speerpunt om het systeem te betrekken in hun zorg. Niet alleen zodat naasten kunnen bijdragen aan het herstel van degene met een verslaving, maar ook om juist hen de hulp te bieden die zij zelf nodig hebben. Verslaving heeft vaak een grote impact op naasten. Helaas ook op de veiligheid binnen een gezin of relatie. Daar zagen het Regiecentrum en VNN kansen om elkaar te versterken, door hun ondersteuning en kennis nog beter op elkaar af te stemmen.

De eerste stappen

De lange termijnplannen zijn in ontwikkeling en ondertussen worden de eerste stappen uit de samenwerkingsovereenkomst al uitgevoerd.
Margje Kroese, teammanager Jeugd- en Gezinsbescherming: “Na een aantal inspirerende brainstormsessies hebben wij met elkaar een mooi aanbod kunnen samenstellen voor onze medewerkers. Inmiddels hebben er twee voorlichtingen met als thema drugs van A-Z plaatsgevonden bij het Regiecentrum. Deze bijeenkomsten zijn druk bezocht en collega’s zijn weer helemaal up to date gebracht met betrekking tot drugsgebruik. Een mooie samenwerking waarin wij elkaar als organisaties versterken en aanvullen qua kennis en kunde.”

André Zuiderveld is Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij VNN. Inmiddels werkt hij ook wekelijks op locatie bij het Regiecentrum. André: ‘’Collega’s van Regiecentrum die te maken hebben met een casus waar middelengebruik een rol speelt, kunnen bij mij binnenstappen voor advies. Ik denk met ze mee en adviseer welke verdere informatie eventueel nodig is om het risico rondom het middelengebruik goed in te schatten. Binnenkort geeft het Regiecentrum op hun beurt voorlichting aan mijn VNN collega’s over het signaleren en melden van onveiligheid. Dit soort uitwisseling van expertise helpt nu al om sneller tot goede beslissingen te komen.’’

Heb je vragen over huiselijk geweld, jeugdbescherming of verslavingszorg? Kijk dan op: veiligthuisfriesland.nl of jeugdengezinsbeschermingfriesland.nl of vnn.nl

Op de foto: Van links naar rechts: van Regiecentrum Bescherming en Veiligheid Hendrika de Vries (lid Raad van Bestuur en Marianne Sinot (voorzitter Raad van Bestuur) en van VNN Erwin Beers (Directeur regio Friesland/West-Drenthe en Directeur Forensische Zorg en Reclassering a.i.)