Veilig Thuis Friesland en Sociaal Domein Fryslân kijken terug op een succesvolle opening van Orange the World.

Maandagmiddag 28 november is gestart met een exclusieve voorpremière van de documentaire ‘Belaagd’ in Slieker Film. Aanstormende MBO en HBO professionals hebben deze indrukwekkende documentaire bekeken. Belaagd is een documentaire waarin vrouwen van alle leeftijden vertellen over hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag en huiselijk geweld.

  • 2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen
  • 1 op de 3 vrouwen heeft fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk
  • 1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door (ex-) partner. 

Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot die paar incidenten die het nieuws halen. Het lijkt een structureel probleem waar alle vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen. In de KRO-NCRV 2Doc: Belaagd vertellen vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. Voor de documentaire hebben zij besloten het zwijgen te doorbreken.

  • Voor wie Belaagd ook wil bekijken, de documentaire wordt op 9 december om 22.18 uur uitgezonden bij KRO-NCRV op NPO2.
krijtactie orange the world

Op het Wilhelminaplein is gekrijt tijdens de catcall-krijtactie. Catcalling is verbale straatintimidatie en kan een onveilig gevoel geven. Veel vrouwen krijgen hiermee te maken. Daarom wordt dit serieuze thema met deze actie op een kleurrijke manier onder de aandacht gebracht. Zo gaf 67% van de vrouwen van 12 tot 25 jaar aan dat zij het afgelopen jaar weleens waren lastiggevallen. Onder het genot van warme chocolademelk hebben studenten en soroptimisten diverse kreten gekrijt op het plein.

Als afsluiting van de middag heeft wethouder Nathalie Kramers om 17.00 uur samen met drie studenten de opening van Orange the World Friesland verzorgd. Gezamenlijk hebben ze de knop ingedrukt en het Fries Museum in het ‘Oranje licht’ gezet.