Documentaire 'Pijnlijk bewijs' op 16 november 2015, 20.25 NPO 2

Is een blauwe plek bij een kind het gevolg van een valpartij of is er meer aan de hand? De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) doet onderzoek naar letsels bij kinderen, onder meer wanneer er wordt getwijfeld of de toedracht van dat letsel wel klopt met het verhaal dat erover wordt verteld. Het forensisch-medisch onderzoek kan leiden tot het in beeld brengen van mishandeling of seksueel misbruik. Op die manier kan het bijdragen aan het vervolgen van een verdachte. Het kan ook juist de omgeving geruststellen als er een medische oorzaak of ongeluk wordt vastgesteld.

 

Pijnlijk Bewijs kijkt voor het eerst mee met de dagelijkse werkzaamheden van de FPKM. De documentaire geeft een unieke inkijk in het ingewikkelde werk van de medewerkers van de polikliniek, die na een melding van letsel het liefst zo snel mogelijk onderzoek doen. Door middel van het beoordelen van het letsel en/of het afnemen van biologische sporen op het moment dat het letsel nog ‘vers’ is, hoopt de polikliniek de grootste kans te hebben om de oorzaak vast te kunnen stellen. Tegelijkertijd hecht de polikliniek grote waarde aan de begeleiding van en communicatie met kinderen.

  

Pijnlijk Bewijs toont ook de worsteling van de medewerkers van de FPKM met de bewijsvoering, bijvoorbeeld omdat het letsel van te lang geleden is. Ook worden meldingen vaak uitgesteld of niet gedaan, omdat een vermoeden van kindermishandeling zo gevoelig ligt. Een huisarts die een vermoeden van kindermishandeling heeft, kan bijvoorbeeld het gevoel hebben de relatie met het gezin op het spel te zetten door een melding te doen. Mede hierdoor ziet de FPKM slechts een fractie van het aantal vermoedelijke gevallen van kindermishandeling.

 

Pijnlijk Bewijs is een indringende film over een onderwerp dat is omgeven met taboes en emotie.

Televisie uitzending: 16 november 2015, 20.25 NPO 2

Duur film: 55 minuten

De documentaire is geregisseerd door Barbara Makkinga en geproduceerd door Interakt voor KRO-NCRV 2Doc.

Telefoon 058 - 233 37 77
Postbus 312, 8901 BC Leeuwarden, info@regiecentrumbv.nl